Fort Karlsborg – det svenska slavfortet, del 1

capecoast3.jpg

Som jag skrev i förra inlägget står det svenskbyggda Fort Karlsborg fortfarande kvar vid en av Ghanas stränder. Idag är borgen mer känd som Carolusborg eller Cape Coast Castle och hittas i det lilla fiskesamhället Cape Coast, ungefär tre timmar från Ghanas huvudstad Accra.

Engelsmännen tog över fortet år 1664, byggde vidare på det och började i ännu högre utsträckning använda det för slavhandel. Jag besökte slottet vintern 2014.

capecoast1.jpg

Utsidan är prydlig. Slottet går i vitt, palmerna svajar utanför murarna och nedanför den breda borggården med sina uppradade kanoner krossas de mörkblå vågorna mot klipporna.

capecoast2.jpg

Fortets högsta våning är den finaste. Den tillhörde guvernören och de högst uppsatta officerarna. Här går golvet i parkett, taket är flera meter högt och fönstren är många och breda för att skapa korsdrag och underlätta mot den kvava luften.

Som sagt, ytan är väcker. Det är i katakomberna under fortet som tortyren fångarna utsattes för uppenbarar sig.

Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: ”När Sverige upptäckte Afrika” av Lasse Berg (1997), ”Handelskompanier och kompanihandel – Svenska Afrikakompaniet 1649 – 1663 – En studie i feodal handel” av György Nováky (1990) och ”Den svenska slavhandelns fader” av Norrköpings-Tidningar (2014).