Tysklands folkmord i Namibia, del 3

Daniel Günther, tysk ministerpresident för Schleswig-Holstein, under sitt Namibiabesök 2019.

Daniel Günther, tysk ministerpresident för Schleswig-Holstein, under sitt Namibiabesök 2019.

De senaste inläggen har handlat om Tysklands folkmord på herero- och namafolket i nuvarande Namibia i början av 1900-talet.

Efter stängningen av koncentrationslägren distribuerades de överlevande fångarna till tyska bosättare och utsattes för en sorts slavarbete. Kolonin blev sedan en del av det brittiska imperiet 1915 innan den 1919, under det nya namnet Sydvästafrika, hamnade under sydafrikansk kontroll. Det var först 1990 regionen blev självständig och tog namnet Namibia

Redan på 1910-talet rapporterades det om Tysklands övergrepp i vissa publikationer, men det dröjde ända till 1985 innan FN deklarerade det som ett folkmord. Sedan dess har representanter för herero- och namafolket krävt en tysk ursäkt. Trots att vissa tyska ministrar besökt landet och beklagat det som hänt gick Tysklands strategi länge ut på att förminska, eller helt förneka, folkmordet.

Marinedenkmal, ett av flera monument till de tyska soldater som slog ned herero- och namafolkets uppror.

Marinedenkmal, ett av flera monument till de tyska soldater som slog ned herero- och namafolkets uppror.

Först 2015 gick Tyskland med på att formellt inleda ett samtal med Namibia om hur en ursäkt skulle ”se ut”. Diskussionen pågår fortfarande. Tyskland vill exempelvis inte gå med på att ge ekonomisk kompensation, något som herero- och namafolket krävs, eftersom man anser att man redan ger Namibia bistånd. Herero- och namafolket menar i sin tur att de inte nås av det bistånd Namibia får.

Några av de kranier som Tyskland återlämnat till Namibia.

Några av de kranier som Tyskland återlämnat till Namibia.

2018 återlämnades dock de kranier tillhörande döda herero- och namafångar som i samband med folkmordet skickades till Tyskland för experimenterande. Samtidigt höjs allt fler röster om att i Namibia ta bort de statyer som kolonisatörerna reste för att hylla sina soldater.

Läs mer: ”Germany to recognise Herero genocide and apologise to Namibia” av Justin Huggler för The Telegraph (2016), ”German minister calls colonial-era killings in Namibia 'genocide'” av Reuters (2019), ”Genocide: Namibia Still Waiting for a German Apology” av Daniel Pelz för Deutsche Welle (2019), ”Germany returns skulls of Namibian genocide victims” av BBC (2018), ” Even after acknowledging the Namibia genocide of WWI, Germany still hasn’t learned the key lesson” av Henning Melber för Quartz Africa (2019) ”Genocide negotiations between Germany and Namibia hit stumbling blocks” av The Conversation (2018), ”Namibia’s Monuments to Genocide” av Elke Zuern för Dissent Magazine (2017) och ”A Colonial-Era Wound Opens in Namibia” av Norimitsu Onishi för The New York Times (2017).